NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI (FAQ)


IMPLANTOLOGIJA

1. Što je zubni implantat?

Zubni implantat je titanski vijak,nadomjestak za korijen zuba, koji se ugrađuje u kost. Služi kao nosač buduće krunice, mosta ili proteze.

2. Može li se implantat odmah opteretiti?

Može, ako implantat ima sigurnu primarnu stabilnost, tada ga opterećujemo privremenom krunicom. Ako implantat nema sigurnu stabilnost, opterećuje se nakon 3-4 mjeseca.

3. Je li moguće izvaditi zub i odmah ga nadomjestiti implantatom?

Kada čeljusna kost na mjestu vađenje zuba nije razorena upalom, moguća je istovremena ugradnja implantata.

4. Jesu li zubi nad implantatima kao prirodni zub?

Danas kada možemo koristiti bezmetalne,cirkonij porculanske nadogradnje, krune i mostove nad implantatima, krune mogu izgledati kao prirodni zubi.

5. Koje su kontraindikacije za implantološku terapiju?

Kontraindikacije su :
- neliječena šećerna bolest (dijabetes), poremećaj zgrušavanja krvi (hemofilija), jako izražen gubitak kosti čeljusti, bolesti koštanog sustava (jako uznapredovala osteoporoza, Pagetova bolest), liječenje FOSAMAX-om, neliječena paradentoza.

6. Koliko dugo traje implanto-protetska terapija?

Dužina implantološle terapije zavisi o kvaliteti kosti gdje se vrši implantacija. U idealnim uvjetima je to 3 mjeseca, ali ako je potrebna regeneracija tkiva, ona može trajati i godinu dana.

7. Postoji li dobna granica za implantaciju?

Najranije se implantate može dobiti s 18 godina. Gornja granica ne postoji dok postoje uvjeti za implantaciju.

8. Kolika je učestalost odbacivanja implantata?

Današnje implantološke tehnike jamče visoku stopu uspješnosti (98%) čineći taj zahvat pouzdanim i sigurnim.

9. Je li bolan implantološki zahvat?

Implantacija je bezbolna jer se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon implantacije pacijent se osjeća slično kao nakon vađenja zuba. Eventualna nelagoda može se kontrolirati analgeticima.

10. Što je oseointegracija?

Oseointegracija je proces sraštanja dentalnog implantata za čeljusnu kost koji traje 2 – 4 mjeseca.

11. Što je to regenerativna terapija?

To je kirurški zahvat kojim se nadoknađuje gubitak kosti i mekih tkiva kako bi implantacija i konačni estetski rezultat krunica i mostova bio zadovoljavajući.

12. Koliki je vijek implantata?

Ako pacijent savjesno održava oralnu higijenom i javlja se redovito na kontrolne preglede, implantat može trajati desetke godina, po nekima čak doživotno.

 

 

PARADONTOLOGIJA

1. Što je parodontitis ili paradentoza?

To je bakterijska infekcija koja zahvaća zubni parodont ( tkivo koje učvršćuje zub u kosti: zubni ligament, korijenski cement, čeljusna kost) i gingivu (zubno meso.)

2. Kako pušenje utječe na zdravlje gingive?

Osim što stvara talog po zubima i potiče stvaranje plaka, pušenje kemijski i termički oštećuje gingivu.

3. Zašto se javlja pojačana osjetljivost zuba?

Ogoljeli zubni vratovi mogu uzrokovati pojačanu zubnu osjetljivost ili narušiti lijepi izgled osmjeha.Povlačenje zubnog mesa najčešće je uzrokovano
- agresivnim,horizontalnim četkanjem zuba
- krivim zagrizom
- paradentozom
Stomatolog pregledom mora identificirati uzrok preosjetljivosti i sukladno s tim odabrati pravo liječenje.

4. Zašto zubi postaju pomični?

Zubi postaju pomični tijekom paradentoze kada nestaje potporna kost oko zuba,ili uslijed traumatskog pritiska zuba antagonista.

5. Što je parodontni džep?

To je prostor koji se stvara tijekom bolesti između zuba, potporne kosti i gingive gdje se množe bakterije i akumulira subgingivni kamenac čime se pogoršava upala i potiče daljnja resorpcija kosti.

6. Kako se dijagnosticira paradentoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog-parodontološkog i radiološkog pregleda. Uzimanjem uzorka sline iz paradontnog džepa mogu se identificirati bakterije – uzročnici paradentoze.

7. Postoji li veza između dijabetesa i paradentoze?

Šećerna bolest smanjuje obrambeni kapacitet tkiva, te dijabetičari kod kojih nije liječen dijabetes mogu ispoljiti agresivni oblik paradentoze. Ponekad neotkriveni dijabetes se može prepoznati po uznapredovaloj paradentozi u ustima pacijenta.

8. Postoji li veza između srčanih bolesti i paradentoze?

Naime krvotokom patogene bakterije iz parodontnog džepa mogu doći do srca i izazvati infektivni endokarditis, infarkt srca itd.

9. Kakva su saznanja o paradentozi u trudnoći?

Na osnovu stečenih saznanja trudnice sa paradentozom sedam puta češće rađaju dijete manje porođajne težine, porod bude prijevremen, a septičke komplikacije nakon porođaja su učestalije.

10. Kako se liječi paradentoza?

Liječenje paradentoze je dugotrajan, doživotan proces. Cilj liječenja je zaustaviti pradentozu tj. daljnji gubitak potporne kosti. Nakon liječenja pacijent je obavezan dolaziti na kontrolne preglede.

 

 

RAZNO

1. Kada se moraju vaditi umnjaci?

Umnjaci su zubi koji posljednji niču i zato često ne nalaze potrebno mjesto za svoj smještaj u čeljusti. Ako ne stvaraju probleme ne treba ih vaditi. Potrebno ih je kontrolirati da ne bi izazvali oštećenje susjednih zuba ili čeljusti u kojoj su smješteni.

2. Zašto lokalna anestezija ne djeluje potpuno?

Svaki čovjek individualno reagira na anestetike kao i na sve druge lijekove. Nekome je dostatna minimalna doza, dok drugi zahtijevaju puno veću dozu. Također osjetljivost zubi na bol varira od čovjeka do čovjeka. Uz malo strpljenja uvijek je moguće postići efikasnu anesteziju za bezbolan rad u ustima.

3. Hoću li biti bez zuba za vrijeme stomatoloških zahvata?

Kada se rade serijska vađenja zuba, opsežne protetske rekonstrukcije ili implantološki zahvati,pacijent nosi privremeni most ili privremenu protezu .

4. Što su porculanske ljuske – kako mogu promijeniti moj osmijeh?

To su tanke poruculanske ljuske u boji prirodnih zuba koje se lijepe na prednje zube. Bruse se samo obrazne plohe zuba i to u znatno manjem obimu nego kada se rade krunice.

5. Je li izbjeljivanje zuba štetno? Oštećuje li trajno zube?

Izbjeljivanje je postupak koji se koristi u cijelom svijetu i sigurno ne oštećuje caklinu zuba. Tijekom i nakon postupka zubi mogu ispoljiti preosjetljivost na toplo i hladno, ali to prolazi unutar 48 sati.

6. Koliko dugo traje rezultat izbjeljivanja?

Rezultat zavisi isključivo o Vama. Može biti konačan. Efekt izbjeljivanja može trajati godinama ako pripazite na higijenu, tj. ako nakon konzumiranja hrane i pića koje boje zube uvijek dobro očetkate zube. Ako se ne možete odreći kave, cigareta, crnog vina, biti će potrebno povremeno obnoviti izbjeljivanje, ali samo kroz par dana.

7.Što je CAD/CAM tehnologija?

CAD/CAM (computer-aided design / computer-aided manufacturing) tehnologija predstavlja revoluciju u izradi zubnih nadomjestaka. CAD-CAM sustavi se sastoje od skenera koji skenira optički otisak izrazitom preciznošću. Informacije se šalju u uređaj, koji iz bloka odabranog materijala (titan, cirkonij, zlato) izrađuje jezgru nadomjestka, na koju se u daljnjem postupku nanosi keramika.

 

Oralna higijena
Iz ponude izdvajamo

implantologija


PRP/PRF postupak


parodontologija


estetska stomatologija


endodoncija


Anti-aging usluge


na vrh