Dječja stomatologija

djecaZubni karijes započinje već u ranoj životnoj dobi. Nesanirani karijes uzrokovat će ozbiljne posljedice koje će se odraziti i na trajne zube. Kariozne lezije zbrinjavamo slijedeći pravilo o postupnom i blagom pristupu djetetu.
Posebnu pažnju pridajemo sprječavanju nastanka karijesa kod djece. Zdravstvenim odgajanjem malih pacijenata i njihovih roditelja ukazujemo na važnost pravilne higijene zuba, pravilne prehrane, na važnost očuvanja mliječnih zuba, na loš utjecaj nepodesnih navika djeteta, na rano otkrivanje ortodontskih anomalija.

Pružamo sljedeće usluge:


  • sanacija mlječnih zuba i trajnih zuba
  • liječenje frakturiranih trajnih zuba
  • preventivno zalijevanje fisura ("pečaćenje zuba")
  • profesionalna fluoridacija zuba
  • individualni ili grupni preventivni programi (programi prilagođeni dječjem uzrastu kojim se kod djece želi potaknuti usvajanje pravilnih navika za održavanje oralne higijene i prehrambenih navika)
  • program savjetovanja trudnica i majke

Kako spriječiti pojavu karijesa?

Karijes je najraširenija bolest čovječanstva, a kako ga uzrokuje više čimbenika otežano je provođenje preventivnih mjera. Najpoznatija preventivna metoda je fluoridacija zuba koja se može provoditi sistemski (tabletama ili vodom) i lokalno (zubnim pastama, otopinama, gelovima, žvakaćim gumama). Fluoridacijom zubi postaju otporniji na karijes, a početne kariozne lezije se mogu remineralizirati. Dugo vremena inzistiralo se na sistemskoj fluoridaciji, ali ubrzo su se javile prve sumnje pojavom dentalne fluoroze (promjene na caklini zuba u vidu bijelih mrlja) uslijed previsoke doze fluora u krvi.

djeca U tim zonama caklina je lošije mineralizirana i porozna. Sistemsko uzimanje fluora teško je imati pod kontrolom budući da se fluor unosi vodom, hranom, tabletama, gutanjem zubnih pasti obogaćenih fluorom. Fluor iz krvotoka se jednakom učestalošću taloži u zubima i našim kostima. Zato danas inzistiramo na lokalnoj fluoridaciji kada je rizik od dentalne floroze isključen.

Inače više informacija o izboru zubne paste i četkice za vaše dijete naći ćete na linkovima za: Elmex,Curaprox i Sunstargum


na vrh