Protetika

Prije ili kasnije svatko od nas mora se suočiti s gubitkom jednog ili više zuba.
Estetski materijali od kojih se danas rade protetske nadoknade ( pune porculanske, cirkonij porculanske krune) omogućavaju nam da uz vrhunsku estetiku nadoknadimo vaše izgubljene zube.
Konačni cilj svih protetskih usluga je postići harmoničnu estetsku, a nadasve funkcijsku rehabilitaciju vaše usne šupljine.
Izrađujemo sve vrste krunica  i mostova:

1. Porculanske ljuske

Porculanske ljuske (laminati, veneer-i) su tanke porculanske pločice koje se lijepe na minimalno izbrušene obrazne plohe zuba. One su po svojoj građi i optičkim svojstvima slične caklini,te ih smatramo caklinskim nadomjestkom. Upravo zato s porculanskim ljuskama možemo ostvariti vrhunske estetske rezultate, a da pri tome ne oštetimo zube agresivnim brušenjem.(Video: Izrada porculanskih ljuski).

Više na stranici Estetska stomatologija

2. Krunice i mostovi


Krunice su idealne za rekonstrukciju oštećenih, slomljenih ili velikim ispunima oslabljenih zuba. Osim estetike, kruni zuba vraćaju čvrstoću i sprječavaju njeno daljenje pucanje.
Indikacije za krunicu:

 • zubi oslabljeni s velikim ispunima
 • rekonstrukcija frakturiranih zuba
 • zaštita endodontski liječenih zuba
 • kada je potrebno izraditi most


2a. Metal porculanske ili metalkeramičke, zlatoporculanske, zlatokeramičke krune i mostovi


Ove se krunice koriste dugo godina u stomatologiji. Njihovu osnovu čini metalna jezgra (plemenita legura ili zlato) na koju se slojevito nanosi porculan.

Rehabilitacija zubala porculanskim krunicama prije i poslije
Rehabilitacija zubala metal porculanskim krunicama prije i poslije


2b. Pune porculanske (keramičke) krunice i mostovi

Napravljene su u potpunosti od keramike bez metalne jezgre. Radi toga ostvaruju prirodniji izgled i viši estetski rezultat u odnosu na metal - keramičke krunice, ali imaju smanjenu otpornost na pritisak, te se najviše koriste za prednje zube.

Izrada punih porculanskih kruna u frontalnoj zoni gornje čeljusti prije i poslije
Izrada punih porculanskih kruna u frontalnoj zoni gornje čeljusti prije i poslije

Više na stranici Estetska stomatologija2c. Cirkonij porculanske (cirkonij keramičke) krunice i mostovi

Jezgra ove krunice sazdana je od cirkonija na kojeg se nanose slojevi porculana. Cirkonij-porculanske krunice objedinjuju prednosti metal porculanskih i punih porculanskih kruna. Cirkonij je bijele boje stoga je estetski prihvatljiviji, a radi svojih fizičkih svojstva otporan je na žvačni pritisak.

Cirkonij porculanske krune u gornjoj čeljusti prije i poslije
Cirkonij porculanske krune u gornjoj čeljusti prije i poslije

Više na stranici Estetska stomatologija

 

3. Mobilna protetika

(Djelomične i potpune proteze)

 • potpune proteze (totalne proteze)
 • djelomično skeletirane proteze (wironit proteze)
 • Bezmetalna, elastična, Thermopress 400, djelomična proteza
 • djelomične proteze sa porculanskim krunama i zglobnim vezama (bez tzv. kvačica)
 • djelomične proteze nad teleskopskim krunicama
 • proteze poduprte implantatima

Oralna rehabilitacija porculanskim krunama i djelomičnim protezama s zglobnim vezama prije i poslije
Oralna rehabilitacija porculanskim krunama i djelomičnim protezama s zglobnim vezama prije i poslije4. Izrada TMZ udlaga

TMZ udlaga je intraoralna naprava koju pacijent najčešće nosi noću, ali ponekad i kroz dan. Ona rasterećuje kontakt među zubima čime eliminira pritisak u čeljusnom zglobu i tako utječe na automatsko opuštanje bolnih mišića obraza, vrata i glave.

 


5. Izrada sportskih štitnika

Tijekom sportskih aktivnosti (boks, košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo) često dolazi do ozljeda zuba. Kako bi zaštitili zube, preporučuje se koristiti štitnike koji se izrađuju na osnovu uzetih otisaka zuba.


6. Izrada udlaga protiv hrkanja

Kad je čovjek budan, mišići u mekom nepcu i korijenu jezika su napeti i omogućuju stalan protok zraka kroz cijev dišnih putova. Napetost tih mišića u snu popusti i stoga se meko nepce spušta prema jeziku, koji također gubi napetost, te pada prema stražnjoj stjenci ždrijela. Zato se, a posebno pri spavanju na leđima, cijev gornjih dišnih putova pretvara u usku pukotinu, pa pri disanju nastaje neugodno hrkanje. Hrkanje dodatno pogoršavaju konzumiranje alkohola, pretjerana debljina i uporaba lijekova za spavanje i smirenje. Hrkačima može pomoći aparat tzv. SILENSOR®, koji se stavlja u usta prije spavanja. SILENSOR® smanjuje pomicanje donje čeljusti unatrag i time sužavanje cijevi dišnih putova. SILENSOR® se sastoji od gornje i donje udlage koje su na poseban način spojene. SILENSOR® će vam omogućiti dobar, neometan san i zadovoljavajući odmor, a vaš partner će to cijeniti.


Poliklinika dr. Blašković nudi sve vrste protetskih usluga, od najobičnijih do najzahtjevnijih nad zubima ili implantatima, bilo da se radi o mobilnim ili fiksnim protetskim nadomjescima, bilo da koristimo klasičnu ili CAD-CAM tehniku


na vrh


na vrh