Protetika


Prednosti cirkonij - porculanskih kruna

 

Ne izazivaju alergijske reakcije – Poslije višegodišnje primjene u medicini, nisu se javile ni sistemske ni lokalne alergijske reakcije na cirkonij, dok alergijske reakcije na metale nisu zanemarive.

Zaštita su brušenom zubu - ZnO2 je poznat kao jedan od najotpornijih oksida. Ova osobina oksida omogućava da cirkonij - porculanska kruna ili most štiti zub od nadražaja i oštećenja slatkom ili kiselom hranom i od korozije.

Rendgenska prozirnost - cirkonij propušta RTG zrake, pa je jedan od rijetkih materijala kod kojeg za ranu i pouzdanu dijagnozu karijesa pri snimanju zuba ne treba ukloniti krunicu.

Čvrstoća, udobnost, lakoća i neutralan okus - pacijentu se ne javlja okus metala u ustima kao ponekad kod metal - keramičkih kruna.Cirkonijoksid nije toplinski provodljiv te pacijent ne osjeća nikakvu nelagodu nakon konzumiranja toplo-hladne hrane i napitaka.

Vrhunska estetika - cirkonij oksid kao prirodni materijal je najsličniji prirodnom zubu; transparentan je, čvrst i biserno bijele boje. Krunice neće dobiti "crni rub" kao što se dešava kod kruna s metalnom jezgrom

Cirkonij krune i mostovi prije i poslije


Cirkonij krune i mostovi prije i poslije

na vrh